Kulinarny szlak szparagowy

Choć sezon na szparagi w pełni, to mało kto zna historię tego „szlacheckiego” warzywa.

Początki tej smacznej potrawy sięgają już starożytności, ale nikt wówczas nie delektował się jej smakiem, roślina wykorzystywana była w lecznictwie. Służyła do leczenia podagry, dopiero w XVII wieku, francuski król Ludwik XIV Wielki, polecił jej hodowlę i wprowadzenie na królewskie stoły. Mawiał, że dobrego człowieka można poznać po tym co je i ile je, był prawdziwym smakoszem. Stamtąd w XVIII wieku, szparagi stopniowo zawędrowały także do dworskich kuchni ościennych księstw.

Przez długi czas przyjemność jedzenia szparagów zarezerwowana była tylko dla „szlachetnie urodzonych” duchownych i świeckich. Z kuchni francuskiej szparagi szybko zdobyły serca i kubki smakowe księstw niemieckich. Bogate w błonnik, witaminy i minerały z roku na rok zyskiwały nowych amatorów, a także stanowiły doskonałe antidotum na stres. Obecnie możemy się cieszyć „białym złotem” przez prawie 2 miesiące. Zbiory zbiera się od około połowy kwietnia i trwa do 24 czerwca.

www.pixabay.com

Najsłynniejszy jest Badeński Szlak Szparagowy o długości prawie 136 kilometrów, łącznie z biegnącym równolegle szlakiem rowerowym. Szlak przebiega od Schwetzingen przez Reilingen, Karlsruhe, Raststt do Scherzheim. W tym okresie, region ten słynie, z licznych festynów, w których gospodarze zapraszają do stołu i serwują specjały ze świeżych zbiorów, a my przy okazji możemy poobserwować hodowców, zgłębić wiedzę o sposobie i uprawie tego smakowitego przysmaku oraz zakupić wprost od rolnika smaczne pęczki białych lub zielonych szparagów. W miejscowości Nienburg co roku w maju wybierana jest „królowa szparagów”, możemy również odwiedzić Dolnosaksońskie Muzeum Szparagów, w ekspozycji której możemy zobaczyć egzemplarze kombajnów, noży do szparagów i dowiedzieć się wielu ciekawostek na temat samej uprawy jak i tego z czym najlepiej smakują szparagi.

My zachęcamy do eksperymentów kulinarnych jak robił to sam król Ludwik, jednak pamiętajmy też o zasadzie, że prostota jest najlepszym pomysłem :). Najlepsze wino do szparagów to takie które będzie wydobywać ich smak, a jednocześnie podkreślać ich szlacheckie pochodzenie, idealnie sprawdzi się delikatny riesling, niebeczkowany chardonney czy pinot blanc.